Borssele wordt een belangrijke schakel in de duurzame energievoorziening van ons land. De kabels van windparken komen in Borssele aan land. Dat vergt hier uitbreiding van de infrastructuur, die grote invloed op de leefomgeving van Borssele zal hebben.
De ontwikkelingen in het kader van de energietransitie zijn een nationaal belang en zijn onafwendbaar. Het is echter wel belangrijk dat wij als inwoners van Borssele meedenken en meepraten hoe deze ontwikkelingen in onze omgeving worden ingepast.
De Bewonersgroep Leefomgeving Borssele wil actief participeren en constructief meedenken over hoe de noodzakelijke ontwikkelingen worden ingepast en hoe dat kan geschieden met behoud of verbetering van onze leefomgeving. Daartoe voeren we overleg met betrokken partijen, zoals TenneT. Voorts maken we gebruik van de wettelijke mogelijkheden tot inspraak door het indienen van zienswijzen.
De Bewonersgroep Leefomgeving Borssele bestaat uit inwoners van het dorp Borssele; een aantal van hen is al langere tijd betrokken bij de problematiek van de leefomgeving.
Sloerand: een groene buffer tussen dorp en industrie
De wens van de bewonersgroep is de realisatie van de z.g. Sloerand, een groene buffer met bomen of hoogopgaande beplanting tussen het dorp en de industrie in het Sloegebied. Een plan hiertoe is ingediend in het kader van het compensatieplan in 2021 (zie afbeelding hiernaast).
Na het eindrapport van het compensatieplan is er niet veel gebeurd t.a.v. de Sloerand.
In het kader van de Borselse Voorwaarden zal de planvorming opnieuw worden opgepakt.
Volgens de bewonersgroep moet compensatie in de eerste plaats gericht zijn op verbetering van de kwaliteit van de omgeving. Het in stand houden van de groene omgeving (landbouw en natuur) is daarbij essentieel.