· 

Tweedekamerleden op bezoek in Borssele

(Dit artikel is ook gepubliceerd in het augustusnummer van Plakkebord)

 

Op 1 juli j.l. heeft de Tweede Kamercommissie EZK[1] een bezoek gebracht aan Borssele en het Sloegebied. Het doel was om beter inzicht te krijgen in de omgeving en te zien welke invloed de grootschalige energietransitie op ons gebied heeft. Met een zonnetrein is een tour door het hele gebied gemaakt. Onder andere de noordkant van de Borsselepolder, het Sloegebied, de kerncentrale en het Kalootstrand zijn bezocht en het informatiepunt op ons dorp.

 

Download
Presentatie, die de Bewonersgroep Leefomgeving Borssele heeft gehouden voor de Tweedekamer Commissie EZK op 1 juli 2024
Met de presentatie willen we de Tweedekamerleden een beeld geven van de waardevolle omgeving van Borssele en de impact hierop van de energietransitie
----------------------------------------------
240701 Energietransitie omgeving Borssel
Adobe Acrobat document 7.8 MB

Vervolgens was er een bijeenkomst in Vijverzicht waarbij de kamerleden in gesprek konden gaan met de Borselse Voorwaarden Groep, jongeren van Jouw Zeeland, diverse organisaties, actie-/bewonersgroepen en de dorpsraden van de Sloeranddorpen.

Vanuit ons dorp waren we vertegenwoordigd via de Borselse Voorwaarden Groep, als Dorpsraad en als Bewonersgroep leefomgeving Borssele. 

 

Aan tafel met de Borselse Voorwaarden Groep hebben we vooral aandacht gevraagd voor de noodzaak van het handhaven van de Sloegrens. Want gezien het enorme bouwterrein in Hinkley Point C (in Engeland met vergelijkbare reactors), vrezen we dat dit niet gaat passen binnen het Sloegebied en dat de ontbrekende ruimte buiten het Sloegebied zal worden gezocht. Door de al zeer korte afstand tot ons dorp is het cruciaal voor onze leefbaarheid dat de bouw van kerncentrales, inclusief  bouwterrein binnen het Sloegebied blijft en dat de reactors op een zo groot mogelijke afstand van de omliggende dorpen komen te liggen.

 

Ook is aangegeven dat het Kalootgebied een waardevol natuur,- en recreatiegebied is voor de regio en dat het erg belangrijk is dat het geheel toegankelijk en behouden blijft. Zelfs als er voor twee nieuwe kerncentrales 7x zoveel koelwater nodig is (3,5x 2 zoveel capaciteit als huidige centrale), mag dit niet ten koste gaan van het Kalootgebied. In de Borselse Voorwaarden is daarom opgenomen dat koelwater via ondergrondse pijpleidingen (net als in Engeland) op de Noordzee geloosd moet worden, zodat de Kaloot gespaard en de Westerschelde tegen verdere opwarming beschermd wordt. 

 

In het overleg met de Sloedorpen, waarin de dorpsraden van Nieuwdorp, ’s-Heerenhoek, Lewedorp en Borssele zijn vertegenwoordigd, is eveneens gepleit voor strikte handhaving van de Sloegrens. Dit is de belangrijkste eis voor alle omliggende dorpen. Verder hebben zij gepleit voor het op zeer korte termijn aanstellen van een gebiedsregisseur voor het Sloegebied. Iemand die vecht voor de belangen van alle betrokken partijen. 

De dorpsraadsleden mochten aansluiten bij de tour door de omgeving.  Dit gaf de gelegenheid om ook informeel van gedachten te wisselen met de Kamerleden, een optie waar uitgebreid gebruik van is gemaakt.

De Bewonersgroep Leefomgeving Borssele had samen met de Dorpsraad een presentatie voorbereid voor de Kamerleden.

Hierin hebben we gewezen op de bijzondere kwaliteiten van ons dorp, de Borsselepolder en het Kalootgebied. Ook is de waarde van een volledige groene buffer tussen het industriegebied en de omgeving aangekaart.

 

Uiteraard hebben we ook onze grote zorgen gedeeld over de komst van twee nieuwe kerncentrales. Met name de lange bouwperiode (ca 15 jaar) en het wonen naast een gigantische bouwput op zeer korte afstand van ons dorp baart ons zorgen. Daarnaast speelt het schaalverschil tussen de bestaande en de nieuwe reactoren ook een rol. Er is genoemd dat de huidige centrale even groot zou zijn als een SMR (Small Modular Reactor), waar nu veel over wordt gesproken. Dit is niet wat veel mensen zich realiseren, maar verklaart wel het grote verschil in omvang, capaciteit en benodigde bouwtijd t.o.v. de huidige centrale.

 

Ook Borsele tot de Kern had een presentatie voorbereid waarin aandacht werd gevraagd  voor de te verwachten verkeersstromen en grote aantallen werknemers die nodig zijn voor de bouw.

In Engeland zijn er momenteel tussen de 10 en 12.000 mensen werkzaam. Maar omdat hier maximaal 8 uurs diensten gelden (in Engeland 10-12 uur) zal dit aantal hier toe kunnen nemen tot 18.000 man. Ter vergelijking: in de gehele gemeente Borsele wonen 22.000 inwoners. Dit zou haast een verdubbeling van het inwoneraantal betekenen. Hun presentatie liet zien dat hiervoor bijvoorbeeld in de steden Middelburg, Goes, Vlissingen en Terneuzen allemaal 2 torenflats moeten worden geplaatst en verspreid over Zeeland 5 locaties van 2000 personen (vergelijkbaar met omvang AZC Ter Apel)  Hoe dit allemaal moet is ons een raadsel. Maar het ligt voor de hand dat, mocht de bouw van 2 nieuwe kerncentrales doorgaan, dit een grote invloed gaat krijgen op de Zeeuwse woning,- en arbeidsmarkt en op het toeristisch imago voor Zeeland.

 

Al met al heeft het bezoek van de Kamerleden zeker geleid tot meer inzichten. Dat blijkt uit de reactie die Sylvio Erkens (VVD) deed na afloop van het bezoek: "Ik ga er als Kamerlid voor zorgen dat de regering alle of zoveel mogelijk voorwaarden waar gaat maken. Ik vond het bezoek heel leerzaam, maar ben geschrokken van de grote hoeveelheid projecten die samenkomen in dit gebied."

 

We hopen dus van harte dat ze deze beloften gaan nakomen, onze zorgen serieus nemen en de geleerde lessen meewegen in de besluitvorming ten goede van onze leefomgeving.



[1] EZK: Economische Zaken en Klimaat

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0